جگر سفیددر میان مردم یکی از مواد غذایی سرشار از آهن که برای کم خونی مناسب است. جگر بعنوان بزرگترین غده در بدن شناخته میشود که فعالیتهای سوخت و ساز بدن چون گوارش را برعهده دارد.
خیلی از ما هنگام خرید جگر سردرگم میشویم زیرا دو نوع جگر سفیدو سیاه در بازار موجود است که هر کدام از آنها خاصیتهایی زیادی برای شما دارند. جگر حاوی درصد زیادی پروتئین، کالری، آهن، روی، مس، انواع ویتامین خانواده B است و برای تقویت حافظه، سیستم بدن و بهترین ماده غذایی برا خون سازی بدن است و تفاوت زیادی بین جگر سفیدو سیاه وجود ندارد. جگر سفید همان شش یا ریه است که تمامیخواص و فواید جگر سیاه را به همراه دارد با این تفاوت که میزان درصد پروتئین و چربی آن کمتر از جگر سیاه است اما درصد کلسترول بیشتری در جگر سفید نسبت به جگر سیاه وجود دارد و به طور کلی میزان آهن موجود در جگر سفید یا سیاه دو سه برابر بیشتر از گوشت گاو است و به عنوان بهترین ماده غذایی برای درمان کم خونی محسوب میشود.
فواید و مضرات جگر سفید
جگر سفیدیا شش و ریه دام مانند جگر سیاه که کبد دام است، حاوی انواع ویتامینهای آ، خانواده ب، آهن و روی است و در کنار آن جزو مواد غذایی پر ویتامین و کالری محسوب میشود که حاوی درصد بالایی آهن است وبه عنوان یکی از مواد غذایی خون ساز معرفی میشود. خاصیت جگر سفید هم مانند جگر سیاه بیشمار است که در اینجا به معرفی چند خاصیت آن میپردازیم:
- تقویت حافظه و مغز
ویتامین ب یکی از مواد مفید برای تقویت حافظه و مغز است از این رو با خوردن انواع مواد غذایی حاوی ویتامین ب چون جگر سفید ، جگر سیاه و مواد غذایی دیگر میتوانید باعث تقویت حافظه و مغز خود و سیستم عصبی تان شوید. توجه داشته باشید که کمبود ویتامین ب 1 میتواند خستگی و کم اشتهایی، یبوست، عصبی بودن، سوهاضمه، سردرد، گیجی، کمبود وزن، ضربان قلب و زود رنجی را به همراه داشته باشد.
- جگر سفیدمنبع آهن و درمان کم خونی
یکی از ویتامینهای مورد نیاز بدن ب 12 است که کمبود آن میتواند موجب کم خونی، تخریب اعصاب و کمبود حافظه شود از این رو خیلی مهم است با خوردن انواع مواد غذایی چون جگر گوساله، ماهی آزاد، فیله گوساله، تخممرغ. شیر سویا باعث جبران ویتامین ب ۱۲ شوید.
- سرشار از ویتامین آ و مناسب برای تقویت سیستم ایمنی بدن
یکی از ویتامینهای مورد نیاز بدن که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود بینایی و همچنین سلامت پوست شما خواهد شد ویتامین آ یا همان ریتنول است که برای اینکه به میزان کافی این ویتامین در بدن شما تامین شود بهتر است به خوردن جگر گوساله، جگر مرغ، جگر گاو، پنیر، زرده تخممرغ، کره تازه، قلوه، در سبزیجات، جعفری، کدو، اسفناج، کاهو و شاهی و در میوهها، خربزه، گیلاس، موز، خرما، هلو و پرتقال روی بیاورید، در کنار اینها جگر سفید گوسفند یا دیگر دامها ماده غذایی مهمیاست که سرشار از ویتامین آ است.
با وجود اینکه جگرسفید حاوی انواع ویتامین، آهن، روی است اما در کنار آن، مصرف بیش از حد جگر سفید یا سیاه میتواند منجر به بیماری مسمومیت هیپرویتامینوز آ و مسمومیت مس در انسانها شود. همچنین:
- به دلیل میزان زیاد ویتامین A باید از مصرف آن در دوران بارداری اجتناب شود چرا که امکان نقص جنین وجود دارد.
- به دلیل وجود کلسترول بالا در جگر سفید مصرف این ماده غذایی برای کسانی که بیماری قلبی دارند توصیه نمیشود چرا که امکان ابتلا به سکته قلبی وجود خواهد داشت.
ارزش غذایی جگرسفید
جگرسفیدیا همان شش (ریه) ارزش غذایی خاصی ندارد و همانند گوشت بهعنوان یک منبع پروتئینی بری رشد بدن و عضلات مفید است. ولی جگرسیاه منبع غنی ویتامین A است. جگرسیاه یا همان کبد بهتر از جگرسفید است. جگرسیاه بهاندازه گوشت پروتئین دارد، ولی چربی آن از گوشت بیشتر است. آهن آن زیاد است. پس برای مبتلایان به کمخونی خیلی خوب است و حاوی روی زیادی است. ازاینرو برای کودکان در سن رشد و زمان قد کشیدن خیلی مفید است همچنین به دلیل دارا بودن ویتامین A هم برای کودکان بسیار مفید است و هم برای افراد بالغ و مانع خشکی چشم و پوست و شبکوری میشود. جگرسفید حاوی ویتامین D,E است، پس برای رشد استخوان و افراد مبتلابه پوکی استخوان مفید است و حاوی ویتامین B12 بالاست پس برای کمخونیها مفید است. اگر دچار کمخونی هستید میتوانید ۲ بار در هفته جگرسیاه بخورید، ولی در حالت معمولی یکبار در هفته کافی است، چون ویتامین A آن زیاد است و مصرف زیاد آن باعث هیپرویتامینوز A در بدن و بروز مسمومیت ویتامینی میشود.
۱۰۰ گرم جگرسیاه گوسفند که با آتش ملایم پختهشده باشد، دارای ۲۲۰ کالری انرژی، ۵/۲ گرم کربوهیدرات، ۵/۳۰ گرم پروتئین و ۸/۸ گرم چربی است. ۱۰۰ گرم جگرسفید گوسفند که با آتش ملایم پختهشده باشد دارای ۱۱۳ کالری انرژی، ۸/۱۹ گرم پروتئین و ۳ گرم چربی است و کربوهیدرات هم ندارد. پس میبینید که ارزش غذایی جگرسیاه بیشتر از جگرسفید است، البته چون چربی بیشتری هم دارد، باید در مصرف آن اعتدال را رعایت کرد.